Menú Cerrar

Ortopodologia (plantilles)

El suport plantar o més comunament conegut com a plantilles, és un tractament utilitzat freqüentment pel podòleg, el qual ajuda a corregir i alleujar molèsties en els peus, cansament exagerat en caminar, fatiga, dolor en les articulacions, desgast irregular en les teves sabates o qualsevol altra condició podològica.

Tenint en compte que cada persona té una forma diferent de recolzar el peu en el sòl,  és necessari analitzar les característiques concretes de cada individu, per detectar possibles anomalies i corregir-les.

Aquest tractament realitzat a podomataró, comporta fer una exhaustiva exploració de l’aparell locomotor, incloent:

– Realització historia clínica
– Valoració articular, muscular , neurològica i dinàmica de les articulacions de l’extremitat inferior.
– Exploració de la petjada plantar
– Valoració informatitzada de la dinàmica de la marxa
– Realització de motlle podal
– Confecció de suports plantars personalitzats.

Antigament, les plantilles o suports plantars eren molt gruixuts i voluminosos i això obligava a usar sabates més grans, però en l’actualitat cada vegada és més freqüent que aquests dispositius s’elaborin amb materials que, amb menys grossor, ofereixin més resistència, adaptant-se així a les necessitats i gustos de l’individu.

D’igual manera, encara que al món del calçat segueix imperant més el concepte estètic que la funcionalitat, cada vegada es troben més sabates que permeten usar suports plantars. Aquests dispositius són confeccionats a mida pel propi podòleg a partir d’un motlle.

Per a un perfil mitjà d’usuari, costa avui dia trobar un punt mitjà entre estètica i funcionalitat pel que fa al calçat i els suports plantars.

Quan apareix un call podal és que s’està produint algun frec o hiperpresió dins de la sabata, la qual cosa revela un mal funcionament o alteració biomecànica del peu. És llavors quan procedeix assignar una plantilla.

De fet, molta gent que es veu pel carrer hauria de portar suports plantars, perquè, a partir de cert moment de la vida algunes persones s’haurien de plantejar realitzar una revisió dels seus peus, igual que es fa de la vista, boca , etc…
Usar ulleres per a la vista cansada, hauria de fer-se el mateix amb els peus, als quals també se’ls castiga, ja sigui en els quefers diaris o ja sigui practicant esport, per la qual cosa hauria de pensar-se a usar uns suports plantessis, ni que fora per pura prevenció.